Van een Doe-het-zelf naar een Doe-het-samen Samenleving

De werkgroep Burgerinitiatieven van de Vaalse Interculturele Vrouwengroep „Vrauwe vöär Vrauwe“ houdt zich al enige tijd bezig met de Verordening Burgerinitiatief. Zij zien het burgerinitiatief als een gezamelijk leerproces om in onze Vaalse multiculturele samenleving de democratie te verdiepen. Via de verordening kunnen burgers, met een wettelijk vastgesteld aantal handtekeningen, initiatieven op de raadsagenda verplicht besproken krijgen. Indien daaruit een positief besluit volgt, kan men beginnen via de burgerinitiatief actief vorm te geven aan de samenleving waarin men wil leven. Kleine gemeenten zoals o.a. Beek, Beemster, Bloemendaal en Middelburg hebben de verordening op hun website staan, zodat iedere burger die een initiatief heeft deze kan downloaden.

De werkgroep vindt de verordening Burgerinitiatief hét democratische instrument dat invulling geeft aan een actief burgerschap, waarbij men zowel participeert, als ook initieert en activeert. De gemeente Vaals is een groot voorstander te zijn van actief burgerschap. Zo heeft Vaals reeds in 2010 deelgenomen aan een bijeenkomst van de rijksoverheid over het experimenteren met het burgerinitiatief, waaraan de Vaalse toenmalige gemeentesecretaris Hans Rijnders samen met andere kleine gemeenten heeft deelgenomen. De bedoeling was om samen met de burger te experimenteren en de opgedane ervaring om te zetten in tips en adviezen voor het indienen van burgerinitiatieven op de website van de gemeente. Helaas kent de gemeente Vaals tot op dit moment nog geen verordening burgerinitief, omdat de raad vindt dat er in Vaals voldoende transparantie en ruimte voor inspraak is bij het tot standkomen van beleid.

De werkgroep ziet een verschil tussen transparantie, ruimte voor inspraak in het gemaakte beleid en het werkelijk actief samen vormgeven en organiseren van de samenleving door burgers via burgerinitiatieven. Actief burgerschap is het speerpunt van de werkgroep Burgerinitiatieven van de Vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe. De groep kent situaties, waarbij deze verordening een krachtig hulpinstrument had kunnen zijn, indien het beschikbaar was geweest.

Ook wenst ze een betere burgerparticipatie voor Vaalse vrouwen bij vrouwen/moeders problematieken, het invoeren van gelijke lonen voor vrouwen en mannen, volgens de oproep van Frans Timmermans en heel specifiek burgerinitiatieven om geweld tegen vrouwen te verminderen ofwel te elimineren. Daarom onderzoekt de werkgroep nu het document “experimenteren met burgerinitiatief” en de ervaringen van andere kleine gemeenten met deze verordening.

Bij deze doet de werkgroep Burgerinitiatieven een oproep aan actieve burgers, die met de werkgroep deze verordening verder willen onderzoeken, maar ook aan diegenen, die er reeds elders al ervaringen mee hebben opgedaan. U kunt contact opnemen met mevr. V. Solomons: velmasolomons@yahoo.de of via: https//www.facebook.com/VrauwevoarVrauwe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s