PROGRAMMA Vrouwenweek Vaals 2019

LAAT ZIEN WIE JE BENT!

ALAAF! We vieren wie je bent! 

Laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, met een ‘ALAAF!’, is heel normaal. Dit zit in onze carnavalsgroet inbegrepen. Zo kan iedereen heel gemakkelijk, tijdens de algemene carnavalsroes, zich al voorbereiden op het VN thema 2019: Gender Gelijkheid. En ook dit keer heeft Vrauwe vöär Vrauwe Vaals een mooi feest programma op 9 maart. Het programma van de VROUWENDAG Feest is weer veelzijdig. Vaalsenaren en bezoekers uit Duitsland, België en heel Nederland zijn welkom zijn van 8 t/m 14 maart welkom op de Vrouwenweek Vaals 2019!

Kom ook dit jaar naar  Derde Vrouwenweek Vaals.

Onze stad Vaals, als hoogste punt van Nederland, toont een hele week lang hoe wij dat vieren van 8 t/m 14 maart!

8 maart: 20.00 OPENING INTERNATIONALE VROUWENDAG. Film MARIA MAGDALENA door de HERVORMDE KERK VAALS. Inloop 19.30, Oude Pastorie, Kerkstraat 41.

8 t/m 14 maart: Prijsvraag Actie ALBERT HEIJN: Wie je ook bent, je bent mooi! Laat alle vooroordelen los. Nominatie is op Prins Willem Alexanderplein 5

8 t/m 14 maart: BOEKENTAFEL BIBLIOTHEEK VAALS over Gendergelijkheid en Vrouwenemancipatie, St Jozefplein 51

8 t/m 14 maart: CAFE ‘T VEREINSHOES actie: voor alle vrouwelijke bezoekers ‘tweede drank voor de helft van de prijs!’, Koperstraat 21

9 maart: 14.00 -17.00 INTERNATIONALE VROUWENDAG FEEST van VRAUWE VÖÄR VRAUWE VAALS. Thema: GENDERGELIJKHEID.

Locatie: Grote zaal Brede School Vaals, St. Jozefplein 53

Georganiseerd door interculturele vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe Vaals

*14.00  Ontvangst en Tombolabonnen

*14.15  Welkomstwoord door mevr. Imma Amongin

*14.20  Voordracht gender gedichten door Theater SCHOONHEID

*14.35  Verrassende Lezing “Emancipatie van vrouwen en mannen” door de auteur Dhr. Gerard van Beusekom-Fretz van het feministische boek ‘De komende en de gaande man’ (1976) over de vrolijke en de lastige kanten van de mannenemancipatie.

*14.55  Mogelijkheid om te reageren en vragen te stellen aan de auteur

*15.10  Jongeren Band The Blue Unicorns en consumptie

*15.45  Bekendmaking winnaars Kleine Tombola

*16.25  Uitreiking SENNEHELD Huldiging Prijs 2019

*16.35 -17.00  Dansen met Jongeren Band The Blue Unicorns

12 t/m 14 maart: 10.00 – 14.00 (woensdag: 12.00 – 16.00) RUILWINKEL Vaals actie Internationale Vrouwendag. Iedere vrouw betaalt per kledingstuk 1 punt minder! Verder is er een boeken- en muziektafel met titels voor en door vrouwen gemaakt. Voor openingstijden kijk op https://www.ruilwinkelvaals.nl/, Kerkstraat 46

12 maart: 19.30 – 21.30  POWERVROUWEN LEZING door ZijACTIEF VAALS: ‘Van onderwijzeres tot burgemeester!’ door Mevr. Margot Hofman-Ruijters in Café-Restaurant Suisse, Maastrichterlaan 63. Alle vrouwen zijn welkom, dus ook niet-leden

13 maart: 17.00 – 18.00 INLOOPUURTJE MEDFIT SPORT met Harald, Tentstraat 91

*TIP: 8 maart @soesue OPENING Bloemenwinkel besteedt aandacht aan Internationale Vrouwendag d.m.v. een leuke actie, Maastrichterlaan 8
*** facebookpagina: VrauwevoarVrauwe

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

8 maart Internationale Vrouwendag

De Protestantse Kerk opent de week op 8 maart om 20.00 met een film over Maria Magdalena in de Oude Pastorie in Vaals. Na afloop is er een nagesprek. voor aanmelding: 0638254236 (Nelleke de Kruik) en 043 3063858 (Babette Lemmer)

9 maart Feest ‘Gender Gelijkheid’

Op 9 maart zal er tijdens het Feest ‘Gender Gelijkheid’ van Vrauwe vöär Vrauwe o.a. een lezing plaatsvinden over de emancipatie van zowel de vrouw als de man door de Gerard van Beusekom-Fretz. Hij is de auteur van het feministische boek ‘De komende en de gaande man’ en schreef over de vrolijke en de lastige kanten van de mannenemancipatie.

Natuurlijk wordt ook dit keer de jaarlijkse ‘Senneheld-Prijs’ uitgereikt aan een moedige Vaalsenaar. Vorig jaar ontving Louise Vonk deze huldiging. Senneheld is in 1135 de eerstgenoemde Vaalser vrouw.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

VAALSER VROUWENWEEK 2018

Vaalser Vrouwenweek  2018  ‘DEEL JE LEVENSLUST!’

4 maart tot en met 10 maart

Poster Vrouwendag Vaals 2018

Beleef. Geef. Ontvang

Dit jaar heeft de Vaalser Vrouwenweek het Thema ‘Deel je Levenslust’. Na vorig jaar onderweg te zijn gegaan naar persoonlijke ervaringen van vrouwen, willen we dit jaar tonen dat, ondanks de moeilijke tijden waarin we leven, we volop levenslust bezitten en dit graag met andere vrouwen willen delen. Zo kunnen we elkaar kracht geven ongeacht leeftijd of afkomst.

 Programma Vaalser Vrouwenweek:

4 Maart: 10.00 uur Oecumenische Viering in Hervormde Kerk, Kerkstraat 47, Vaals.

De Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland te Vaals is de starter van de Vrouwenweek. Ds. Ineke Clement zal dieper ingaan op het verhaal over Tamar uit Genesis 38. Tamar was een opmerkelijke vrouw, die uiteindelijk door haar schoonvader Juda een ‘tsaddiek’(heldin) wordt genoemd: zij komt op voor gerechtigheid.

Het wordt een oecumenische dienst als onderdeel van de gewoonlijke dienst, waarna Burgemeester Reg van Loo en wethouder Paul de Graauw wederom de Vaalse Vrouwenweek 2018 officieel zullen openen.

4 maart: ‘Leven Geeft Leven Vaals’ begin nominaties van 65+ vrouwen op haar facebookpagina .

Alle Vaalsenaren kunnen een 65+ vrouw nomineren, die een langdurige ziekte had of nog steeds doorstaat. Men kan de naam en telefoon van de vrouw, die men in aanmerking wil laten komen, aanmelden via de facebookpagina van Leven Geeft Leven Vaals actie of door een email te sturen naar: maria-pequero@hotmail.com

5 Maart t/m 9 maart: Vrouwenpower Prijsvraag Actie van Supermarket Albert Heijn

Albert Heijn start de Vrouwenweek weer met haar vrouwenpower prijsvraag ‘Wie is de liefste, leukste maar vooral mooiste vrouw?’ Hierbij kunnen deelnemers op een leaflet in de vorm van een hart de naam van een vrouw schrijven. Op de achterkant schrijven ze de reden waarom, met het telefoonnummer van degene die wordt genomineerd. De harten worden daarna zichtbaar in Albert Heijn opgehangen. Men kan ook via de facebook van de supermarket deelnemen.

6 Maart: 19.30 uur: ZijActief Vaals

Lezing: ‘de Vroedvrouwenschool” door dhr. Peer Boselie. in Café Restaurant ‘Suisse’, Maastrichterlaan 63, Vaals

Archivaris Peer Boselie uit Sittard, medeauteur van het nieuwe historisch boek over de Vroedvrouwenschool zal dinsdag hierover een presentatie geven. Sinds ruim 100 jaar zijn er honderden vroedvrouwen geschoold en duizenden kinderen geboren. ZijActief Vaals nodigt alle dames van harte uit om samen meer over de geschiedenis ervan te ervaren en om ‘vergeten’ herinneringen op te halen.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

8 maart: 14.30 tot 16.30 lezing ‘Verschillen tussen mannen en vrouwen’ door Leon Pouls, Bibliotheek aan de St. Jozefplein 51, Vaals

In de Bibliotheek Vaals kan men de Internationale Vrouwendag vieren met een interactieve lezing. Men zal van deze lezing genieten met een humoristische knipoog naar de verschillen tussen vrouwen en mannen. De lezing wordt gehouden door Leon Pouls. In de pauze wordt koffie of thee aangeboden.

Burgerinitiatief Vrauwe vöär Vrauwe Vaals is trots op al de deelnemers van dit jaar, die ons tonen hoeveel initiatiefkracht ze bezitten om de Vaalse Vrouwenweek een Vaals succes voor alle inwoners en bezoekers te laten worden. En dat allemaal gratis! Wat een Burgerkracht!

10 maart: 14.00 tot 17.00 Interculturele Afsluitingsfeest Vaalse Vrouwenweek en uitreiking SENNEHELD Huldigingsprijs door Vrauwe vöär Vrauwe, Auw Sjoel, Lindenstraat 17, Vaals

Ook dit jaar zal bij de afsluiting van de Vaalser Vrouwenweek de “SENNEHELD Huldigingsprijs” van Vrauwe vöär Vrauwe worden uitgereikt aan een moedige Vaalse vrouw. Dit zal gebeuren in samenwerking met de groep Leven Geeft Leven Vaals, die zelf ook drie winnaressen geschenken zal overhandigen.

Programma Afsluitingsfeest Vrauwe vöär Vrauwe:

14.00  Ontvangst en kleine tombola

14.15  Welkomswoord Imma Amongin

14.30  Theatermonoloog Ophelia uit Hamlet van Shakespeare door Theater SCHOONHEID

15.00  Lezing “Vrouw in politiek, daar moet je wel je mannetje staan” door raadslid Kirsten Renericken met daarna de mogelijkheid om vragen te stellen.

16.00  Uitreiking door Leven Geeft Leven van geschenken aan 65+ vrouwen

16.15  Uitreiking SENNEHELD Huldigingsprijs

16.30  Bekendmaking winnaar tombola

 

Vaalse Vrouwen eren hun eigen burgerkracht tot initiatief

Omgeven door Carnavalse zottigheid en vreugde en de politieke voorbereidingen op de lokale verkiezingen, is de vrouwengroep Vrauwe vöär Vrauwe  zelf hard bezig met onze Interculturele Feestmiddag tijdens de tweede Vaalse Vrouwenweek 2018. De Vrouwenweek wordt jaarlijks gehouden vanwege de Viering van de Vrouwenrechten op de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Deze dag wordt in de hele wereld gevierd en is in vele landen een nationale feestdag. De Vaalse Vrouwenweek loopt van 4maart tot en met 10 maart 2018.

De Vaalse Vrouwenweek loopt van 4 t/m 10 maart. Het heeft dit jaar geen trekker en wordt daardoor een gezamenlijk burgerinitiatief van alle Vaalsenaren. Enige bedrijven, organisaties en groepen hebben al besloten om de vrouwenweek op hun manier vorm te geven:

De Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland te Vaals  zal de Vaalse Vrouwenweek op 4 maart van start laten gaan. Als onderdeel van hun gewoonlijke dienst  zullen vrouwen in de bijbel teksten het centrale onderwerp zijn. Ds. Ineke Clement zal dieper ingaan op het verhaal over Tamar uit Genesis 38. Tamar was een opmerkelijke vrouw, die uiteindelijk door haar schoonvader Juda een ‘tsaddiek’(heldin) wordt genoemd: zij komt op voor gerechtigheid.

Deze oecumenische dienst wordt gehouden om 10.00 in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 47 te Vaals.

Albert Heijn start de Vrouwenweek weer met haar vrouwenpower prijsvraag,waarbij deelnemers op een leaflet in de vorm van een hart de naam van een vrouw kunnen schrijven. Op de achterkant schrijven ze de reden waarom, met het telefoonnummer van degene die wordt genomineerd. De harten worden daarna zichtbaar in Albert Heijn opgehangen. Deze actie zal ook plaatsvinden op de facebook van de supermarket.

Zijactief Vaals zal dinsdag 6 maart om 19.30 een presentatie over de vroegere ‘vroedvrouwenschool’ aanbieden in de Vrouwenweek. Sinds ruim 100 jaar zijn er 80.000 kinderen binnen deze school geboren. Alle dames van Vaals zijn van harte welkom in Restaurant Suisse, Maastrichterlaan 63 te Vaals.

De Bibliotheek Vaals zal eveneens weer deelnemen aan de vrouwenweek. Het thema is ‘Verschillen tussen mannen en vrouwen’. Een interactieve lezing met een humoristische knipoog naar de verschillen tussen vrouwen en mannen. De lezing wordt gehouden door Leon Pouls in de Bibliotheek te Vaals op 8 maart vanaf 14.30 tot 16.30 met een pauze voor koffie of thee. De toegang is aan het St. Jozefplein en gratis.

Leven Geeft Leven VAALS roept alle Vaalsenaren op om 65+ vrouwen te nomineren, die een langdurige ziekte hadden of nog steeds doorstaan. Men kan naam en telefoon van de vrouw, die men in aanmerking wil laten komen, aanmelden via de facebookpagina van ‘Leven geeft Leven’ of door een email te sturen naar: maria-pequero@hotmail.com

Vrauwe vöär Vrauwe is trots op al deze deelnemers, maar wil toch nog de andere bedrijven, organisaties, instanties en vrouwen motiveren om ook deel te nemen aan de Vaalse Vrouwenweek. Door de Vaalse vrouwen gedurende deze week extra in het zonnetje te zetten met een eigen activiteit of op een persoonlijke manier, wordt de Vaalse Vrouwenweek een Vaals succes waarvan alle inwoners en bezoekers kunnen genieten. Dat is Burgerkracht!

Ook dit jaar zal bij de afsluiting van de Vaalse Vrouwenweek de “SENNEHELD Huldigingsprijs” van Vrauwe vöär Vrauwe worden uitgereikt aan een moedige Vaalse vrouw. Dit zal gebeuren op 10 maart in samenwerking met de groep Leven Geeft Leven, die zelf ook drie winnaressen geschenken zal overhandigen. Dit vindt plaats tijdens de  Vrauwe vöär Vrauwe Feestmiddag van 14.00 tot 17.00. Deze interculturele feestmiddag wordt met buitenlandse en Nederlandse hapjes, theater, literaire en politieke lezingen, muziek en nog veel meer verzorgd.

Weet U of U ook een eigen activiteit wilt gaan doen? 

Degenen die met een activiteit de Vaalse Vrouwenweek tot een prachtige week willen maken, kunnen dat aan Vrauwe vöär Vrauwe doorgeven, zodat we daar nog eens extra aandacht aan kunnen besteden, zowel in Vaals als ook in Nederland en over onze grenzen. Voor meer informatie, het vermelden van een activiteit en eventuele sponsoring van de Interculturele Feestmiddag kunt U ons vinden op onze facebookpagina Vrauwe voar Vrauwe en onze website www.vrauwevoarvrauwe.com

Sponsoring Vrouwenweek Vaals 2018

UW LOGO OF LINK HIER?

SPONSOREN EN DEELNEMERS 2018:

https://www.facebook.com/levengeeftlevenvaals/

ah-logo

zij-actief-logo-vaals

heuvelland_logo-lang_rgb_klein

U WILT HIER OOK KOMEN TE STAAN?

DAT KAN!! ALS SPONSOR VAN DE INTERNATIONALE VROUWENWEEK FEESTMIDDAG op 10 MAART 2018, waarbij de tweede SENNEHELD HULDIGINGSPRIJS zal worden uitgereikt door Vrauwe vöär Vrauwe.

Sponsor ons via bankrekeningnummer NL 27 RABO 0316275441  t.n.v. I. Ploeg  met als Betalingskenmerk: Vrauwe vöär Vrauwe en de naam van uw organisatie !

Donatie in nature? Dat kan! Neemt u even contact op met mevr. Imma Amongin, Werkgroep Vrouwendag, dat u de feestmiddag wilt sponsoren?

Haar email is: immamongin@gmail.com

Sponsoring Vrouwenweek Vaals

Wij zijn een interculturele vrouwengroep, waarin alle culturen, ook de Nederlandse vertegenwoordigd zijn. Onze groep is genaamd ‘Vrauwe vöär Vrauwe’ en werd in mei 2016 opgericht met o.a. als doel de jaarlijkse participatie van Vaalse vrouwen bij de viering van de Internationale Vrouwendag op 8 maart te bevorderen. Dit willen we bereiken door met organisaties/instanties binnen Vaals en anderen vrouwengroepen in Nederland samen te werken.

In Nederland is de dag al 106 keer gevierd, voornamelijk in de Noordelijke Provincies. In Limburg wordt er echter weinig aandacht aan deze bijzondere dag besteed. Daarom zijn wij, in navolging van andere gemeenten, bezig met het organiseren van een 5 daagse Internationale  Vrouwenweek in Vaals.

Bezoekersaantallen en beoordeling

De Internationale Vrouwendag wordt als feestdag over de hele wereld gevierd.

Op dit moment zijn wij volop bezig met de voorbereidingen van het evenement. We hebben een reeks interessante activiteiten vanuit diverse hoeken van onze Vaalse samenleving op ons programma staan. Via de Internationale Vrouwenweek Vaals worden minimaal 1000 bezoekers bereikt. Er staat voor alle vrouwelijke doelgroepen, jong een oud, een activiteit op het programma. Dit is mede mogelijk geworden door de actieve deelname van zowel kleine als grote Vaalse bedrijven, organisaties en instanties.

Samen delen en samen doen past ook  binnen de visie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

De Internationale Vrouwenweek Vaals is een week van ontmoeting; vrouwen maken kennis met elkaars cultuur, achtergrond en levenswijze. Door dit  samen te doen ontstaat persoonlijk contact en wordt betrokkenheid en verbondenheid gerealiseerd. Dit leidt voor menig vrouw tot participatie in de directe eigen Vaalse leefomgeving of juist gericht op de persoonlijke ontwikkeling. Met de vrouwenweek willen we ondersteuning geven vrouwen te inspireren, activeren, helpen participeren en vorm geven in hun samenleving.

Vrauwe vöär Vrauwe is een burgerinitiatief. Om deze activiteiten tijdens de Vrouwenweek mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van eventuele subsidies en sponsoring. De gemeente draagt ons hierin een warm hart toe en de voorbereiding en uitvoering van het programma van de vrouwenweek wordt door vrijwilligers gedaan. Om een kwalitatief goed programma neer te zetten dat toegankelijk is voor alle vrouwen, rekenen we ook op steun van de lokale en regionale bedrijven.

Sponsoring van de Internationale Vrouwenweek Vaals is een tweerichtingsverkeer. U als sponsor maakt het mogelijk dat wij ons kunnen inzetten voor de participatie van vrouwen in de gemeente Vaals. Tevens integreert uw bedrijf zich op deze wijze binnen de ontwikkelingen die door burgers in beweging worden gezet, waar door uw onderneming haar waarde vergroot en herkenbaar wordt voor de Vaalse samenleving.

Dankzij uw bijdrage kan dit kleurrijk evenement een succes worden voor alle Vaalse deelnemende vrouwen!

Met vriendelijke groet,

Imma Amongin

Werkgroep Vrouwendag

Velma Solomons

Secretariaat Vrauwe vöär Vrauwe Vaals

============================================================

2017-DEELNEMERS/SPONSORS INTERNATIONALE VROUWENWEEK

INTERNATIONALE VROUWENWEEK VAALS 2017 MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

gemeentevaals  heuvelland_logo-lang_rgb_klein  logo-kopermolen  zij-actief-logo-vaals  medfit_logo  vtv-vaals  vereinshoes  logo-cimarella  st-pauls-kirche01  ah-logo  hema-logo

THEEROOS & THOMASHUIS & THEATER OP MAAT & AVEC PLAISIR  & DNT ART & & TAI CHI KROESE & VTV SPORT & St. PAULUSKERK & HANS CRUTZEN

ONDERSTEUNENDE SPONSOREN:

logo-beginmetadomein-holset-wijn

http://www.beginmeta.nl/

https://www.domeinholset.nl/wijnen/

Café en Patisserie Jehl in Vaals

 

Aanbod 2017 voor sponsoren

Optie 1

Als u besluit een financiële bijdrage te doen, wordt dit op onze website: https://vrauwevoarvrauwe.com

En onze facebook:

https://www.facebook.com/VrauwevoarVrauwe

genoemd met een link naar de website van uw bedrijf. U kunt tot 4 maart 2017 uw bijdrage leveren.

Optie 2

Indien u voor minimaal 150 euro bijdraagt, kan tevens, behalve de link op de website, ook uw logo op de flyers en van het evenement komen te staan. Daarmee draagt u niet alleen uw steentje bij aan de saamhorigheid in onze stad, maar heeft u tevens een mooie kans uw naamsbekendheid te vergroten! De flyers, die in Vaals en omstreken, België en Duitsland zullen worden verspreid, maken zichtbaar dat u als sponsor deze Vrouwenweek 2017 mede mogelijk maakt. Voor deze optie is de deadline woensdag 22 februari 2017. Hoe eerder u bijdraagt, hoe meer flyers met uw logo worden afgedrukt.

Welke activiteiten sponsort U hiermee concreet?

Juist omdat we hebben gekozen voor toegankelijkheid werken we laagdrempelig en met een gesloten beurs, waardoor er nog een aantal vaste posten, zoals o.a. huurkosten, open blijven staan. Door een post te sponsoren, promoveert u uw bedrijf tijdens de eerst Internationale Vrouwenweek in Vaals.

De gemeente Vaals neemt in ieder geval de drukkosten voor hun rekening.

U ondersteunt concreet:

  • Oecumenische Viering in de St. Pauluskerk
  • De Feestelijke Opening in de Kopermolen
  • Een Lezingenreeks (door o.a. vrouwen uit de politiek & natuurlijke geneeskunde & vrouwenwelzijn)
  • Workshops (activiteiten voor meiden en Avec Plaisir Koor)
  • Optredens(van Vaalse musici)
  • Klederdrachtenfeest (feest waarin alle culturen van Vaals samenkomen)
  • Krachtige Vrouw Prijs (voor een vrouw die vanuit een moeilijke levenssituatie is gegroeid en krachtiger is geworden)

We zijn ervan overtuigd dat het een succesvol eerste viering wordt.

Doet u mee? Wordt u ook een van de sponsoren van Internationale Vrouwenweek Vaals?

Dat kan via bankrekeningnummer NL 27 RABO 0316275441  t.n.v. I. Ploeg  met als Betalingskenmerk: Vrauwe vöär Vrauwe en de naam van uw organisatie !

Laat u ook even weten aan mevr. Imma Amongin, Werkgroep Vrouwendag, als u belangstelling hebt? Haar email is: immamongin@gmail.com
Dankzij uw bijdrage kan deze kleurrijk evenement plaatsvinden!

Met vriendelijke groet,

Imma Amongin

Werkgroep Vrouwendag

Velma Solomons

Secretariaat Vrauwe vöär Vrauwe Vaals

Imma Amongin

Werkgroep Vrouwendag