Vaalse Vrouwen eren hun eigen burgerkracht tot initiatief

Omgeven door Carnavalse zottigheid en vreugde en de politieke voorbereidingen op de lokale verkiezingen, is de vrouwengroep en burgerinitiatief Vrauwe vöär Vrauwe  zelf hard bezig met onze Interculturele Feestmiddag tijdens de tweede Vaalse Vrouwenweek 2018. De Vrouwenweek wordt jaarlijks gehouden vanwege de Viering van de Vrouwenrechten op de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Deze dag wordt in de hele wereld gevierd en is in vele landen een nationale feestdag.

De Vaalse Vrouwenweek loopt van 4 t/m 10 maart. Het heeft dit jaar geen trekker en wordt daardoor een gezamenlijk burgerinitiatief van alle Vaalsenaren. Enige bedrijven, organisaties en groepen hebben al besloten om de vrouwenweek op hun manier vorm te geven:

De Protestantse Gemeente Maas-Heuvelland te Vaals  zal de Vaalse Vrouwenweek op 4 maart van start laten gaan. Als onderdeel van hun gewoonlijke dienst  zullen vrouwen in de bijbel teksten het centrale onderwerp zijn. Ds. Ineke Clement zal dieper ingaan op het verhaal over Tamar uit Genesis 38. Tamar was een opmerkelijke vrouw, die uiteindelijk door haar schoonvader Juda een ‘tsaddiek’(heldin) wordt genoemd: zij komt op voor gerechtigheid.

Deze oecumenische dienst wordt gehouden om 10.00 in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 47 te Vaals.

Albert Heijn start de Vrouwenweek weer met haar vrouwenpower prijsvraag,waarbij deelnemers op een leaflet in de vorm van een hart de naam van een vrouw kunnen schrijven. Op de achterkant schrijven ze de reden waarom, met het telefoonnummer van degene die wordt genomineerd. De harten worden daarna zichtbaar in Albert Heijn opgehangen. Deze actie zal ook plaatsvinden op de facebook van de supermarket.

Zijactief Vaals zal dinsdag 6 maart om 19.30 een presentatie over de vroegere ‘vroedvrouwenschool’ aanbieden in de Vrouwenweek. Sinds ruim 100 jaar zijn er 80.000 kinderen binnen deze school geboren. Alle dames van Vaals zijn van harte welkom in Restaurant Suisse, Maastrichterlaan 63 te Vaals.

De Bibliotheek Vaals zal eveneens weer deelnemen aan de vrouwenweek. Het thema is ‘Verschillen tussen mannen en vrouwen’. Een interactieve lezing met een humoristische knipoog naar de verschillen tussen vrouwen en mannen. De lezing wordt gehouden door Leon Pouls in de Bibliotheek te Vaals op 8 maart vanaf 14.30 tot 16.30 met een pauze voor koffie of thee. De toegang is aan het St. Jozefplein en gratis.

Leven Geeft Leven roept alle Vaalsenaren op om 65+ vrouwen te nomineren, die een langdurige ziekte hadden of nog steeds doorstaan. Men kan naam en telefoon van de vrouw, die men in aanmerking wil laten komen, aanmelden via de facebookpagina van ‘Leven geeft Leven’ of door een email te sturen naar: maria-pequero@hotmail.com

Vrauwe vöär Vrauwe is trots op al deze deelnemers, maar wil toch nog de andere bedrijven, organisaties, instanties en vrouwen motiveren om ook deel te nemen aan de Vaalse Vrouwenweek. Door de Vaalse vrouwen gedurende deze week extra in het zonnetje te zetten met een eigen activiteit of op een persoonlijke manier, wordt de Vaalse Vrouwenweek een Vaals succes waarvan alle inwoners en bezoekers kunnen genieten. Dat is Burgerkracht!

Ook dit jaar zal bij de afsluiting van de Vaalse Vrouwenweek de “SENNEHELD Huldigingsprijs” van Vrauwe vöär Vrauwe worden uitgereikt aan een moedige Vaalse vrouw. Dit zal gebeuren op 10 maart in samenwerking met de groep Leven Geeft Leven, die zelf ook drie winnaressen geschenken zal overhandigen. Dit vindt plaats tijdens de  Vrauwe vöär Vrauwe Feestmiddag van 14.00 tot 17.00. Deze interculturele feestmiddag wordt met buitenlandse en Nederlandse hapjes, theater, literaire en politieke lezingen, muziek en nog veel meer verzorgd.

Weet U of U ook een eigen activiteit wilt gaan doen? 

Degenen die met een activiteit de Vaalse Vrouwenweek tot een prachtige week willen maken, kunnen dat aan Vrauwe vöär Vrauwe doorgeven, zodat we daar nog eens extra aandacht aan kunnen besteden, zowel in Vaals als ook in Nederland en over onze grenzen. Voor meer informatie, het vermelden van een activiteit en eventuele sponsoring van de Interculturele Feestmiddag kunt U ons vinden op onze facebookpagina Vrauwe voar Vrauwe en onze website www.vrauwevoarvrauwe.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s